Cum vopseau bunicii nostri ouale de Paste? Natura ne pune la dispozitie solutii pentru toate problemele. Important este sa invatam sa folosim cu dibacie resursele sale.
Ca si pasca, drobul, cozonacii si mielul, ouale trebuie sa fie prezente pe masa Pascala, insa sub forma de oua vopsite, care in vechile timpuri reprezenta renasterea la viata.
Este de neconceput ca ouale rosii sa nu se gaseasca pe masa de Pasti. Fara ele marea sarbatoare crestina aproape ca nu are insemnatate, iar simbolul oualor rosii este strans legat de Patimile lui Iisus.
Legenda spune ca Sfanta Maria, venind sa-si vada Fiul rastignit, avea la ea un cos plin cu oua, pe care l-a lasat chiar langa cruce cand a inceput sa-L planga. Se spune ca sangele acestuia a inrosit ouale, iar de atunci s-a pastrat obiceiul vopsirii de oua rosii de Paste.
Daca nu ai mai vospit pana acum oua de Pasti trebuie sa sti ca ai la indemana mai multe metode, depinde doar de tine pe care o alegi si care ti se pare mai usoara si mai rapida.
Ouale de Pasti se vopsesc in Vinerea Mare (sau Vinerea Seaca), in aceasta zi nu este voie sa se lucreze prin casa sau sa se gateasca, ci se tine post negru pana la amiaza, dupa care se pot vopsi ouale de Pasti. Acest obicei s-a pastrat mai mult in Ardeal. In Dodrogea si
Moldova, ouale se vopsesc in Joia Mare (sau Joia Neagra).
In ziua de astazi, gospodinele au la dispozitie doua posibilitati de a vopsi ouale, ori in mod natural, ori cu ajutorul pliculetelor cu vopsea pentru oua. Fie ca vreti sa le faceti rosii, verzi, galbene, albastre sau in alte nuante, important este ca ouale sa fie netede, bine spalate cu putin detergent de vase, inainte sa fie introduse in oala de vopsit.
1. Vopsea naturala
Pentru oua rosii ai nevoie de coji de ceapa rosie. Se fierb bine pana la extragerea totala a pigmentului. Se toarna solutia peste ouale fierte in prealabil impreuna cu 100 ml de otet alb si asteapta cateva ore. Se verifica periodic culoarea.
- rosu intens – foloseste sfecla rosie. Cubuletele de sfecla se fierb un sfert de ora.
- roz pastelat – tine ouale in suc concentrat de zmeura.
- oranjul – se obtine din fiertura de coji de ceapa alba, morcovi sau coji de portocale.
- galben stralucitor – prin fierberea frunzelor de patrunjel sau a florilor de papadie.
- tenta aurie – cojile de mere galbene.
- nuanta albastruie – varza rosie. Fierbe-le impreuna cu cateva frunze tocate de varza rosie. Scoate frunzele dupa fierberea oualor si asteapta aproximativ o ora. Rezultatul va fi uimitor.
- albastru – este dat si de afine.
- verde – orice frunze sau plante intens pigmentate. Spanacul, urzicile si frunzele de nuc sunt cele mai utilizate.
- maron – cafea sau ceai negru. Este indicat sa folosesti cafea proaspat macinata si sa dai focul cat mai mic pentru a nu colora si aragazul.
2. Vopsea artificiala
Esti o persoana ocupata si din pacate nu poti aloca mult timp activitatilor casnice. Iata cateva variante rapide si foarte estetice de vopsire a oualor. Rezultatul va fi atat de
satisfacator incat vei lua in calcul organizarea mesei de Paste chiar la tine acasa.
– Colorantul alimentar este o varianta perfect valabila, deoarece nu este toxic si nu iti pune in pericol sanatatea.
Dizolva cateva picaturi de colorant alimentar in apa si scufunda oul fiert. Verifica periodic intensitatea culorii. Prin amestecul mai multor culori poti obtine nuante diferite, pastelate sau marmorate.
– Vopseaua de oua o gasesti in majoritatea magazinelor, a supermarketurilor si hypermarketurilor.
Pentru vopsit ai nevoi de un vas, preferabil din inox, pentru a-l curata usor. In caz contrar, foloseste vase mai vechi sau cutii mari de conserve. Instructiunile de utilizare sunt notate pe plicurile de vopsea, si pot fi diferite in functie de producator.
Varianta cea mai practicata este urmatoarea:
– Speli ouale cu apa calda si detergent;
– Le fierbi timp de aproximativ 10 minute in apa cu sare (2 linguri);
– Separat fierbi vopseaua de oua impreuna cu 50 – 100 ml otet (in functie de vas si cantitate);
– Dupa ce ouale sunt gata le introduci pentru cateva minute in solutia colorata;
– Le scoti si le stergi cu un burete imbibat in ulei pentru a le da un plus de luciu. Pentru a avea luciu, se pot da cu untura, undelemn sau ulei, dupa care sunt introduse in frigider pentru a capata culoarea dorita.
Cel mai indicat este sa incepi colorarea cu vopseaua galbena. Cand ai izbavit cu aceasta, presara un praf de culoare rosie si vei realiza o serie de oua portocalii de toata frumusetea. Procedeaza la fel si cu nuante de galben si albastru pentru a obtine cu loarea verde.
De asemenea, exista locuri unde poti gasi vopsea de oua cu efect sidefat sau marmorat.
Iar ca vopseaua sa prinda, puneti un varf de sare si lasati-le sa fiarba in vopsea pana la clocot. Dar nu uitati ca ouale trebuie sa fie fierte inainte sa fie vopsite.
Ouale albe prind cel mai bine vopseaua si trebuie tinute de seara pana a doua zi in vopsea.
Ouale se pot mai pot decora cu frunze de patrunjel, de marar sau trifoi. Pe ouale umede se lipesc frunzulite mici, apoi se pune fiecare ou astfel decorat intr-un tifon curat si se leaga fiecare bucata ca intr-o punguta. Operatia se poate face si cu un ciorap de nailon.
Partea de coaja acoperita cu frunza va ramane nevopsita. La sfarsit se lustruiesc si acestea.
Pentru incondeiat, se pregateste, intr-un ibric, ceara curata de albine, care se topeste si se pastreaza mereu calda cit se lucreaza. Cu un mic tub metalic, legat pe o pana de lemn, se ia ceara si se deseneaza pe fiecare ou flori, cercuri suprapuse, figuri geometrice.
Apoi se fierb ouale direct in baia de vopsit.
Puteti folosi si creion cerat pentru a desena pe oua, desenele ramanand albe dupa vopsire.
Cele mai frumoase oua de Pasti, care fac si acum faima Bucovinei, sunt ouale inchistrite, numite impropriu oua incondeiate. Tehnica uzitata este aceea a pastrarii culorii de fond si consta in trasarea pe ou a unor desene, cu ajutorul cerii de albine topita, si scufundarea succesiva in bai de culoare (galbena, rosie si neagra).
Unealta folosita se numeste chisita si este un betisor de lemn ce are fixata la unul din capete o palnie minuscula confectionata din alama, prin care este petrecut un fir de par de porc.
La sfarsit, dupa „scriere” si „imbaiere”, oul se incalzeste putin si, cu ajutorul unei carpe, de asemenea usor incalzita, se indeparteaza straturile de ceara, punandu-se in evidenta desenul.
Cele mai raspandite motive folosite la inchistrirea oualor sunt crucea Pastelui, floarea Pastelui, cararea ciobanului sau cararea ratacita, braul si desagii popii, bradutul, frunza de stejar, albina, pestele, coarnele berbecului, carja ciobanului, steaua ciobanului, inelul
ciobanului, fluierul ciobanului, „patruzeci de clinisori”, vartelnita, creasta cocosului, broasca, fierul plugului, ulita satului, grebla, sapa etc.
Realizarea ouale inchistrite incepe de pe la mijlocul Postului Mare. De regula, ele nu se manca. Dupa ce se sfintesc in noaptea de Inviere, sunt daruite rudelor si celor dragi si sunt pastrate in apropierea icoanelor pana la Pastele urmator.
Ornamentica oualor decorative este extrem de variata, ea cuprinde simboluri geometrice, vegetale, animale, antropomorfe si religioase. Iata cateva simboluri si semnificatii utilizate:
- linia dreapta verticala = viata ;
- linia dreapta orizontala = moartea ;
- linia dubla dreapta = eternitatea ;
- linia cu dreptunghiuri = gandirea si cunoasterea ;
- linia usor ondulata = apa, purificarea ;
- spirala = timpul, eternitatea ;
- dubla spirala = legatura dintre viata si moarte.
In Banat, in dimineata zilei de Paste, copiii se spala pe fata cu apa proaspata de la fantana in care sau pus un ou rosu si fire de iarba verde. Masa traditionala se serveste doar dupa ce bucatele au fost tamaiate si include ciolan de porc fiert, oua rosii si friptura de miel.
Tot in Banat, dar si in Muntenia, exista obiceiul ca tinerele fete sa pastreze in casa lumanarea aprinsa in noaptea de Inviere. Lumanarea respectiva este apoi aprinsa pentru cateva momente, atunci cand are loc un eveniment fericit. Cine urmeaza datina, se spune ca are noroc in viata personala si este bine vazut de cei din jur.
Ciocnitul oualor semnifica sacrificiul divinitatii primordiale si se face dupa reguli precise: persoana mai in varsta (de obicei barbatul) ciocneste capul oului de capul oului tinut in mana de partener, in timp ce rosteste cunoscuta formula “Hristos a inviat”, la care se raspunde “Adevarat a inviat”.
In traditia populara de la noi, oul rosu de Pasti ar avea puteri miraculoase, de vindecare, de indepartare a raului, fiind purtator de sanatate, frumusete, vigoare si spor.
Lasă un răspuns