Conform traditiei populare, sărbătoarea de Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia se mai numeste si Mucenicii, Macinicii, Mosii de Martisor, Sfintisorii sau Sambra plugului, aceasta din urma reprezentand inceputul noului an agricol.
In unele regiuni din tara oamenii cred ca Babele, uneori imprevizibile si capricioase mai zabovesc timp de trei zile, insa in cele mai multe regiuni din tara se crede ca incepand de astazi Zilele Mosilor iau locul Zilelor Babelor.
O superstitie veche spune ca Zilele Mosilor sunt mult mai calduroase, mai bune dar si mai senine, asemuindu-se sufletului Mosilor. Mai mult, se spune ca mucenicii ar fi spiritele acestor stramosi mitici. In aceasta zi femeile obisnuiesc sa prepare unele preparate pe care ele le aduc ofranda. Toate preparatele trebuie consumate in context ceremonial sau impartite la biserica celor nevoiasi. Aceste specialitati poarta numele de mucenici, macinici, brandusi, brandusei, bradosi, sfinti sau sfintisori. Sunt creati in diferite forme, variind in functie de regiune. In unele locuri sunt in forma de opt, in altele de albina, de porumbel sau chiar de om.
Tot in aceasta zi se obisnuieste aprinderea focului echinoctial de Mucenici, care poarta si numele de Focul Sfintilor. Oamenii vad acest foc ca un simbol al soarelui pe pamant, care are menirea de a arde anotimpul vechi, facand loc renasterii celui nou, primavara aducatoare de viata. Copiii obisnuiesc sa sara peste aceste focuri pentru a fi feriti de boli in timp ce femeile presara cenusa de jur-imprejurul gospodariei in forma de cerc pentru a proteja gospodaria de serpi. Barbatii incearca sa intretina flacarile cat mai mult timp, crezand astfel ca reusesc sa ii incalzeasca pe cei 40 de Mucenici.
De asemenea, tot pe 9 martie are loc si retezatul stupilor. Acest obicei consta in scoaterea stupilor afara, curatarea fagurilor si recoltarea mierii, folosita la crearea mucenicilor. Mai mult, din aceasta se prepara si un fel de leacuri babesti si se indulceste tuica. Mai apoi stupii se ung cu tuica pentru ca roiul sa se inmulteasca. Iar daca tot am mentionat si de betia rituala, conform traditiei oamenii trebuie sa bea 40 de pahare cu vin sau cu tuica pentru sanatate si vigoare.
Nu in ultimul rand, aceasta zi prilejuieste si pornirea simbolica a plugului. Aceasta sarbatoare este consacrata agricultorulor si consta in scoaterea plugului in fata casei marcand deschiderea ciclului sarbatorilor de primavara dar si a muncilor campului specifice anotimpului. Aceasta zi marcheaza si momentul in care agricultorii incheiau toate intelegerile pentru intovarasire “semnate” cu o petrecere de pomina.
O alta superstitie spune ca toate persoanele care nu au nume de sfinti isi serbeaza astazi ziua onomastica, iar tot ceea ce oameni seamana va rodi de 40 de ori mai mult. Iar cei care nu respecta sarbatoarea vor boli 40 de zile.
Sursa foto: Wikipedia
[…] Citește mai multe despre Obiceiuri și superstiții de Mucenici / Măcinici. […]