Nu mulți pelerini care vizitează anual Iașiul pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva știu că veșmintele sale au o broderie specială.
Domnitorul Vasile Lupu a adus moaștele Sfintei Parascheva la Iași în 1641, așezându-le în Biserica Sfinții Trei Ierarhi, pe care el însuși a construit-o. Aducerea moaștelor în capitala Moldovei a fost văzută ca un gest de recunoștință din partea patriarhului Partenie I și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, pentru că domnitorul Moldovei de atunci a achitat toate datoriile Patriarhiei. Din 1889, moaștele au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.
Conform credinței populare, în ziua prăznuirii Sfintei este interzis să calci, să coși, să gătești sau să faci alte treburi casnice. Se spune că nerespectarea acestor tradiții poate aduce dureri de cap și de ochi.
O altă superstiție veche afirmă că printre alimentele consumate sau oferite de pomană nu trebuie să fie fructe cu cruce, nuci, castraveți și pepeni roșii. În schimb, se recomandă împărțirea de must, vin nou, pâine și lipie.
Tradiția spune că Sfânta Parascheva se roagă pentru femeile însărcinate. Se crede că dacă o femeie însărcinată împarte din mâncarea sa cu copiii săraci, Sfânta o va proteja în timpul nașterii, făcând-o ușoară și fără dureri.
De asemenea, se fac și previziuni meteorologice în funcție de cum este vremea în ziua de 14 octombrie, ziua prăznuirii Sfintei, și de comportamentul oilor. Dacă oile dorm strânse laolaltă, ciobanii prezic o iarnă grea, lungă și friguroasă, iar dacă dorm răsfirate, iarna va fi blândă.
Preoții afirmă că moaștele Sfintei sunt îmbrăcate conform unor ritualuri bisericești, la care participă doar preoții din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Totuși, puțini credincioși știu că Sfânta Parascheva poartă și un blestem din 1641.
Sub veșmintele anuale, moaștele au o altă ținută permanentă, care include un sigiliu cu blestemul domnitorului Vasile Lupu și al Mitropolitului Varlaam: „Blestemat să fie cel care va risipi vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.”
Veșmântul Sfintei este realizat printr-un ritual special în atelierele Arhiepiscopiei. Croitorii țin post și se roagă înainte de a începe lucrul.
Veșmintele ocrotitoarei Moldovei se schimbă de cinci ori pe an și sunt dăruite de Înalt Prea Sfinția Sa Mitropolitul Teofan bisericilor care au hramul Sfintei Parascheva.
[…] Citește mai mult despre Tradiții și obiceiuri de Sfânta Cuvioasă Parascheva. […]