Acoperământul Maicii Domnului este sărbătorit pe 1 octombrie de creștinătatea ortodoxă. Este al doilea praznic de toamnă al Maicii Domnului. Deși nu e foarte populară, sărbătoarea marchează un moment cheie în istoria creștinătății, reprezentând una dintre cele mai mari minuni făcute de Născătoarea de Dumnezeu. Acest praznic este motivul pentru care Maria are atributul de ocrotitoare a oamenilor.
Acoperământul Maicii Domnului în Sfânta Scriptură și în tradiția bisericească
În jurul anului 900, când Constantinopolul se pregătea cu groază de invazia unui trib păgân, Sfântul Andrei cel Nebun după Hristos, alături de ucenicul său, Sfântul Epifanie și alți credincioși se rugau în Biserica Vlaherne. Aceasta purta hramul “Biserica Născătoarei de Dumnezeu” și păstra la loc sfânt relicve ce aparținuseră de Mariei: părți din brâul ei, cămașa și acoperământul. Înainte de apariția zorilor zilei, deasupra altarului, Fecioara Maria s-a arătat în chip miraculos. Alături de Sfântul Ioan Botezătorul și alți îngeri și sfinți, Sfânta Fecioară a înaintat către mijlocul bisericii, începând să se roage lung și cu lacrimi pe față. La finalul rugii, și-a ridicat acoperământul, întinzându-l peste popor pentru a-l ocroti. Primejdia invaziei păgâne a dispărut, iar vestea minunii Maicii Domnului s-a răspândit cu rapiditate.
Cum a apărut sărbătoarea
Acoperământul Maicii Domnului este prima dată sărbătorit în jurul secolului al XII-lea de către ruși. După ce adoptă sărbătoarea, ea devine foarte importantă pentru ei. De aici, Acoperământul Maicii Domnului începe să fie prăznuit de întreaga creștinătate răsăriteană, cu precădere de bisericile slave, mai mult decât cele grecești. Majoritatea creștinilor sărbătoresc pe 1 octombrie minunea Maicii Domnului. Totuși, în anul 1952, la greci, sărbătoarea a fost mutată pe 28 octombrie. Prilejului cinstirii Acoperământului i se adaugă cinstirea și mulțumirea pentru alte minuni actuale: eliberarea grecilor de invazia italiană din 1940-1941. Aceasta, dar și multe alte minuni s-au petrecut în timpul războiului greco-italian în jurul sărbătorii Acoperământului. Astfel, Sfântul Sinod Ecumenic a decis mutarea sărbătorii doar pentru Biserica Greciei. În prezent, la greci, 28 octombrie nu este doar un praznic religios, ci chiar o sărbătoare națională. Pentru călugării de la muntele Athos este un mare praznic.
Acoperământul Maicii Domnului în lumea tradițională românească și astăzi
Inițial, Acoperământul Maicii Domnului era sărbătorit doar pe filiera monahala, cum probabil și fusese preluat. Cu timpul, sărbătoarea a devenit din ce în ce mai populară, dar românii încă nu îi dau un importanță atât de mare ca grecii sau slavii. Importanța și vechimea sărbătorii pot fi subînțelese din existența ritualurilor mistico-religioase din România tradițională. Dacă părul era tăiat în această zi, trebuia bine ascuns, pentru că rămânea în strânsă legătură cu trupul, iar dacă îl găsea cineva, putea să îți facă rău. De asemenea, era indicat să ții post pentru a fi ferit și ocrotit de rele. Astăzi, zeci de biserici poartă hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, se fac slujbe, iar cei care vor, țin post.
Lasă un răspuns