În ziua de 15 august, creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc una dintre cele mai importante praznice de vară: Adormirea Maicii Domnului. Tot atunci încep pregătirile pentru intrarea în toamnă, iar marinarii și mii de români se veselesc, celebrându-și ziua.
Adormirea Maicii Domnului în Noul Testament și în tradiția bisericească
Hagiografia Maicii Domnului prezintă o multitudine de similarități cu cea a lui Iisus Hristos. Cu toate acestea, tradiția bisericească nu dorește să integreze Născătoarea de Dumnezeu ca parte a Sfintei Treimi, ci să evidențieze legătura strânsă între ea și Fiul său.
Așa cum a fost anunțată că urma să Îl nască pe Fiul lui Dumnezeu, și moartea i-a fost prevestită tot de Arhanghelul Gavril. La aproximativ 11 ani de la moartea, Învierea și Înălțarea lui Iisus, Maica Sa se ruga să Îl reîntâlnească în ceruri. Simțind că sfârșitul i se apropia, s-a așezat într-un pat împodobit și a așteptat venirea Fiului Său. Sfinții Apostoli au fost aduși pe nori plutitori la Ierusalim, din toate colțurile lumii în care propovăduiau Cuvântul lui Dumnezeu. Când au ajuns, cerul s-a luminat, acoperișul casei s-a deschis, iar Iisus a coborât alături de Arhangheli și Îngeri, luând sufletul mamei sale la ceruri. Trupul Maicii Domnului a fost învelit în giulgiu și așezat într-un mormânt din apropierea grădinii Ghetsimani.
Apostolul Toma nu a reușit să ajungă la timp ca să își ia rămas bun. La trei zile după plecarea Mariei la ceruri, Toma, sosind în Ierusalim, merge la mormântul Ei. Acesta își dorește să o mai vadă o ultimă dată, așa că pătrunde în locașul de veci. La fel cum mironosițele s-au cutremurat văzând Învierea lui Iisus, așa și Toma s-a cutremurat și bucurat, căci Fecioara fusese ridicată la ceruri. Tocmai acesta este motivul pentru care Adormirea Maicii Domnului este mai importantă decât Nașterea Sa: este apogeul definirii sfințeniei sale.
Cum a apărut sărbătoarea?
În secolul V după Hristos, importanța Maicii Domnului în credința creștină crește din ce în ce mai mult, dând naștere unui cult propriu ei. Astfel, la Sinodul Ecomenic IV, se hotărăște statutul ei de Născătoare de Dumnezeu și sărbătorirea ei creștinească.
Adormirea Maicii Domnului în lumea tradițional românească
Alături de sărbătoarea Schimbării la Față, Adormirea Maicii Domnului are o dublă semnificație pentru lumea creștin-ortodoxă tradițională. Pe lângă prăznuirea mutării la cer a Născătoarei de Dumnezeu, creștinii sărbătoreau sfârșitul verii. Începând cu acest moment cheie, se pregăteau de întâmpinarea toamnei: de culesul recoltei struguri, porumbi, prune, mere, de târguri, iarmaroace, pomeniri și nunți. Bărbații încetau să mai poarte pălărie, iar femeile pregăteau merinde și flori pentru ospățul din curtea bisericii de după slujbă.
Obiceiuri creștine de Adormirea Maicii Domnului
Astăzi, creștinii continuă să țină tradiția Postului Adormirii Maicii Domnului, să meargă la Prohodul Ei din seara de 14 august și să se veselească ziua următoare.
Alături de praznicul religios, este sărbătorită și ziua marinei militare. Fecioara Maria este considerată patroana marinarilor și călătorilor pe ape, astfel, de la începutul secolului XX, s-a hotărât sărbătoririi acestora alături de ocrotitoarea lor.
Pentru români, Sfânta Maria este cea mai importantă sfântă din credința ortodoxă. Ea este mijlocitoarea milei dumnezeiești, făcătoarea de minuni și aducătoarea nădejdei. Importanța rolului ei din credința ortodoxă se subînțelege din ponderea uriașă de români care poartă acest nume. În 2019, 2,2 milioane de români purtau acest nume sau derivate ale lui: Maria, Mariana, Marinela, Marius etc. Astfel, tradiția purtării numelui Maicii Domnului aduce veselia în fiecare casă românească creștină.
[…] Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele 7 sărbători anuale destinate ei. Aceasta face parte din categoria sărbătorilor ortodoxe caracterizate de rituri premergătoare precum postul. […]