Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului este prăznuit ca sfânt de Bisericile Ortodoxe din România, Polonia și Ucraina. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește în fiecare an pe 22 decembrie, în timp ce Biserica Ortodoxă a Ucrainei îl pomenește atât pe 1 ianuarie, cât și pe 6 octombrie alături de ceilalți sfinți mitropoliți ai capitalei Ucrainei.
Potrivit unor surse, Petru s-a născut pe data de 21 decembrie a anului 1596 (1574, potrivit altor surse) la Movilești și provenea dintr-o familie boierească din Moldova secolului al XVII-lea.
Familia Movilești a oferit Moldovei și Țării Românești mai multi domnitori, printre care se numără și tatăl lui Petru Movilă, Simion, domn al Țării Românești si al Moldovei. Acesta a domnit cu întreruperi între anii 1599-1601 și 1606-1607. Mama lui Petru se numea Marghita și era o prințesă de origine poloneză. Dat fiind faptul că Moldova se confrunta cu o situație politică tulbure, familia lui Petru a decis să fugă în Polonia.
Încă de la o vârstă fragedă Petru va primi o educație bună într-o școală ortodoxă din Liov, mai apoi continuându-și studiile în Europa Occidentală, atât la Universitatea din Paris, cât și în Olanda. În Polonia Petru a fost pentru un timp ofițer însă acesta voia să ducă o viață monahala. În tot timpul în care a trăit în țări protestante și catolice Petru Movilă își va pastra credința ortodoxă.
În anul 1625 acesta va intra în mănăstire, în Lavra Pecerska în Kiev și va deveni monah în anul 1627. Mai apoi va fi hirotonit preot și va primi distincția de arhimandrit. După o perioadă foarte scurtă Petru va fi hirotonit ca episcop și Mitropolit al Kievului în 1632.
Petru Movilă este iubit de credincioși și pentru faptul că a pus bazele Academiei Duhovnicești din Kiev, instituție de învățământ teologic. Acesta a fost în fruntea Bisericii Ortodoxe din Ucraina în perioada în care țara se afla sub stăpânire poloneză. Lui îi este atribuită în primul rând renașterea ortodoxă din țară. Deși au existat o sumedenie de presiuni sociale și politice care au căpătat o natură violentă, acesta a reușit să recupereze pentru Biserica Ortodoxă un număr impresionant de biserici pe care mai apoi le va și restaura. Printre acestea se numără și Catedrala Sfânta Sofia din Kiev.
Se mută la Domnul la data de 22 decembrie 1646, la Kiev.
Lasă un răspuns