Sfântul Ierarh Nicolae, cunoscut și ca Făcătorul de Minuni, datorită miracolelor pe care le-a înfăptuit, este deosebit de important pentru creștinii din întreaga lume. În prezent este cel mai bine cunoscut datorită faptului că aduce cadouri copiilor pe 6 decembrie (Moș Nicolae), precum și datorită faptului că a inspirat ideea modernă a lui Moș Crăciun. Dar care este de fapt povestea adevărată a Sfântului Nicolae? Cine a fost el cu adevărat? Prăznuirea sa se apropie, ceea ce ne oferă prilejul ideal pentru a afla de unde vine această sărbătoare minunată.
Sfântul Nicolae s-a născut pe 15 martie 270, în Patara, un oraș care se află astăzi în Turcia, iar pe atunci făcea parte din Imperiul Roman. Părinții săi erau bogați, dar nu aveau copii, ceea ce le întrista zilele. După multe rugăciuni, Dumnezeu i-a binecuvântat cu un copil: Nicolae. Încă de mic acesta a fost foarte pios, smerit, darnic și a dorit să îi ajute pe cei nevoiași. După moartea părinților săi, Sfântul Nicolae și-a împărțit toată averea cu cei săraci. Într-o zi a auzit că un nobil și-a pierdut toată averea și că nu mai avea bani să le mărite pe cele trei fiice ale sale. Sfântul Nicolae s-a hotărât să le arunce pe fereastră o geantă cu banii necesari pentru a le salva pe fete de la sărăcie.
A fost ales ca episcop al orașului Mira (astăzi Demre), unde a câștigat inimile tuturor datorită zelului său și faptului că s-a îngrijit de nevoile materiale ale celor din jur. Mai mult, Nicolae a săvârșit miracole, ceea ce l-a făcut cunoscut în lumea creștină. Atunci când împăratul Constantin a stabilit pedeapsa capitală pentru trei tineri, Sfântul Nicolae s-a dus personal la Constantinopol, pentru a îl ruga pe împărat să îi ierte pe cei trei tineri. Când s-a dus în pelerinaj la Ierusalim, a reușit prin rugăciunile sale să îi salveze pe pescari de la înec, în timpul unei furtuni foarte puternice. Acesta este motivul pentru care este considerat protectorul pescarilor și al marinarilor. Când ciuma a lovit orașul său, Nicolae s-a îngrijit de cei infectați, punându-și în pericol propria viață. De asemenea, se știe că Sfântul Nicolae a înviat trei oameni care fuseseră omorâți. În timpul persecuțiilor lui Dioclețian și Maximian, la începutul secolului al patrulea, Sfântul Nicolae a fost închis, urmând să fie eliberat abia în 313, datorită Edictului de la Milano.
Aceste povești minunate și multe alte fapte de binefacere l-au făcut pe Sfântul Nicolae protectorul celor săraci și nevoiași. După mulți ani de binefacere, Sfântul Nicolae s-a stins din viață pe 6 decembrie, iar trupul său a fost îngropat în Mira, până în 1087, după care a fost transportat în sudul Italiei, în orașul Bari, unde i-a fost închinată o bazilică.
Numele său a devenit din ce în ce mai popular, mai ales datorită faptului că este patronul marinarilor, aceștia răspândindu-i numele și in coloniile lor.
Obiceiul de a face daruri a fost dus în America de către marinarii olandezi, unde a evoluat în conceptul modern al lui Moș Crăciun. Astăzi este considerat Sfântul patron al Greciei, Rusiei, al orașelor Antwerp, Berlin, Mira, Moscova, Novgorod și Bari, precum și al copiilor, marinarilor, pescarilor, pelerinilor și al studenților.
În credinţa populară Sfântul Nicolae este cunoscut şi sub numele de Moș Nicolae sau Sân-Nicoară. Citește mai mult despre Datini, tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae
[…] Citește mai mult despre Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minu… […]