Durata: 30 minute
Complexitate: medie
Ingrediente: 50 g icre, 1/4 litru ulei, 1-2 linguri de lămâie, 4-5 linguri apă, o linguriță rasă muștar.
Mod de preparare:
Icrele proaspete, fără să se spele, se sărează puțin, se lasă 2-3 zile la frigider și apoi se pregătesc. La congelator se pot păstra în acest fel în pungă timp îndelungat. Icrele proaspete se pun într-un castron, împreună cu o linguriță de zeamă de lămâie sau 5-6 picături de oțet sau o linguriță rasă de muștar, se bat bine cu furculița după care începe turnarea uleiului, ca să se lege. Nu se pune nici pâine, nici griș, deoarece le schimbă gustul și aspectul. Substanța acră emulsionează rapid uleiul, evitând astfel separarea lui. Untdelemnul se toarnă exact ca la maioneză, în fir subtire, bătând în continuu cu furculița. Când devin prea tari, se adaugă câte o linguriță cu apa rece, care le înmoaie, încorporându-se mai bine uleiul. Substanța acră le albește și le face mai pufoase. Treptat se adaugă 4-5 linguri cu apă, care le înmoaie și le înmulțește. Se poate pune și ceapă rasă fin, după gust.
Salata se așează pe platou, se ornează cu măsline, cu felii subțiri de gogoșari și cu felii de lămâie cu marginea crestată.
rusu teodor a zis
Eu folosesc sifon în loc de apă,