Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul este prăznuit de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 18 decembrie.
Daniil, care a trăit între anii 1400 şi 1482, este cunoscut de credincioşi şi sub denumirea de Daniil cel Nou sau Daniil Schimonahul, denumiri care nu mai permit confuzia lui cu prorocul prezent în vechiul Testament.
Se naşte la începutul celui de-al XV-lea secol, într-un sat situat în apropiere de Rădăuţi și primeşte numele de botez Dumitru. Pe când împlini 16 ani, Daniil este călugărit cu numele David la Mănăstirea “Sfântul Nicolae” din Rădăuţi.
Mai apoi ajunge la Schitul Sfântului Lavrentie, la circa 6 kilometri de Putna, locul care marchează intrarea sfântului în monahism. Ulterior alege să se retragă pe o stâncă, pe un mal al pârâului Viteul, unde va crea un paraclis, la care pridvorul, naosul şi altarul se mai pot vedea şi în zilele noastre. Mai mult, dedesubt se poate observa o încăpere săpată în întregime în piatră, pe care sfântul o considera drept chilie.
Conform tradiţiei, se spune că Daniil i-a prezis Sfântului Voievod Ştefan cel Mare faptul că va urca pe tronul Moldovei. Potrivit spuselor lui Ioan Neculce, Daniil îl îndeamnă pe Ştefan să nu se dea bătut în lupta să împotriva turcilor. Mai mult, se spune că tot de la Daniil ar fi venit şi îndemnul de a ctitori Mănăstirea Putna. De asemenea, Daniil a fost considerat sfânt încă de pe când trăia, vindecând pe cei bolnavi, alungând demonii şi alinând suferinţele.
Din păcate, data exactă a trecerii la Domnul nu se cunoaşte, însă foarte mulţi spun că acesta ar fi trecut la cele veşnice în preajma anului 1482 și că a fost înmormântat în partea de sud a pronaosului bisericii Mănăstirii Voroneţ. În zilele noastre, la mănăstirea Putna se găseşte un deget, ferecat în argint şi împodobit cu unsprezece mărgăritare şi un granat. Pe acesta se poate vedea inscripţia “Aceste relicve le-am ferecat eu Ghedeon, igumen ot Voroneţ, cu toată cheltuiala mea în anul 7257 (1749), în 4 decemvrie.”
Biserica Ortodoxă a hotărât canonizarea lui Daniil la 20 iulie 1992, când s-a stabilit ca el să fie prăznuit în fiecare an pe 18 decembrie.
Lasă un răspuns