Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul Proroc Ioan Botezătorul pe 7 ianuarie a fiecărui an. Motivul acestei cinstiri o reprezintă arătarea Sfintei Treimi la Botezul Domnului de la Iordan. De-a lungul vieţii sale, misiunea Sfântului Ioan Botezătorul era de a răspândi vestea apropierii lui Hristos şi de a boteza în râul Iordan pe toţi oamenii care doreau să se pocăiască.
Sfântul Proroc Ioan Botezătorul este considerat ca fiind una dintre cele mai proeminente figuri ale creştinismului. Acest fapt se poate observa dat fiind faptul că, în calendarul ortodox, pe lângă Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul din data de 7 ianuarie, acesta are mai multe zile de pomenire: 24 iunie – Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (sărbătoare cunoscută şi sub numele de Sânzienele sau Drăgaica), 29 august – Tăierea Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, 23 septembrie – Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.
Cunoscut ca fiind „mijlocitor al legii” şi „propovăduitor al pocăinţei”, „sfeșnic şi înger”, Sfântul Ioan Botezătorul este prorocul care închide cartea Vechiului Testament şi deschide cartea Noului Testament.
Născut în familia preotului Zaharia la Ein-Karem, localitate situată la 10 kilometri de Ierusalim, Îngerul Gavril a prevestit venirea acestuia pe lume în timpul unei slujbe oficiate la templu de către tatăl Sfântului Ioan Botezătorul. Mama acestuia, Elisabeta, înaintată în vârstă şi neavând copii, era descendentă a lui Aaron. Preotul Zaharia, necrezând profeţia îngerului a rămas mut.
Sfântul Proroc Ioan Botezătorul s-a născut cu şase luni înaintea Domnului nostru Iisus Hristos. Sfântul este iubit de către credincioşi pentru devotamentul de care a dat dovadă de-a lungul vieţii sale. Acesta a fost un model drept de urmat pentru primii asceţi ai creştinismului. Sfântul Ioan Botezătorul este considerat de către Biserica Ortodoxă ca fiind „Înaintemergătorul Domnului”, cel sortit să pregătească mulţimile pentru venirea şi primirea Mântuitorului. Cel mai important mesaj pe care acesta îl transmitea credincioşilor era: „Pocăiţi-vă, că s-a apropiat împărăţia cerurilor”. Toţi oamenii care doreau să renunţe la păcate erau botezaţi de către acesta în râul Iordan.
În unele predici ale sale Sfântul Ioan Botezătorul l-a criticat pe Irod pentru faptul că s-a căsătorit cu Irodiada, aceasta fiind fosta soţie a lui Filip, fratele său vitreg. La cererea Salomeei, fica Irodiadei, Irod a ordonat tăierea capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul iar capul să îi fie adus Salomeei pe o tavă. Conform celor relatate de către Biblie aflăm faptul că trupul său a fost înmormântat de către creştini la Samaria.
[…] aminteşte de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în râul […]