Sfântul Sfințit Mucenic Foca, Episcop de Sinope este prăznuit pe 22 septembrie de către creștinătatea ortodoxă. El este unul dintre cei patru Sfinți Foca din sinaxarul creștin ortodox. Sărbătoarea are cruce neagră și nu este foarte populară în zilele noastre. Cu toate acestea, mulți credincioși își pun speranța în Sfântul Episcop, datorită harului său precoce.
Sfântul Sfințit Foca în Biblie și în tradiția bisericească
Pe vremea împăratului Traian, în cetatea Sinope, de la țărmul Mării Negre, Pamfil, constructor de corăbii și soția sa, Maria, au zămislit pe Foca. De la naștere, copilul a avut un har divin, întorcând pe mulți din rătăcirea lor cu fața către Hristos. După trecerea anilor, Sfântul a fost uns ca Episcop de Sinope datorită harului său. Tot atunci, Dumnezeu i-a desăvârșit menirea dumnezeiască printr-o vedenie. Un porumbel a zburat din cer către capul Sfântului Foca, punându-i o cunună de flori pe cap și sfințindu-l.
Sfântul Sfințit Mucenic Foca slujea lui Dumnezeu cu evlavie și mare bucurie. Totuși, în vremea aceea împăratul Traian a poruncit un nou val de persecuții împotriva creștinilor. Știind de existența Sfântului care întorcea cu fața de la idoli pe atâția oameni, a poruncit oștenilor să meargă în căutarea sa și să îl omoare. Văzând ce se întâmpla, Sfântul Foca a mers către oșteni. i-a întrebat pe cine caută și auzindu-și numele, le-a spus că îi ajută el să îl găsească, numai să oprească la el să se ospăteze. Oștenii au acceptat bucuroși ideea, aflând că Foca îl cunoaște atât de bine pe cel căutat. Bând și veselindu-se, aceștia i-au spus Sfântului că îl caută să îl omoare pentru că este creștin. Înțelegând venirea sfârșitului său, Foca a așteptat ca oștenii să termine ospățul și să se culce. După ce liniștea s-a lăsat peste casa sa, El a început să își facă ultimele rânduieli. A mers în frumoasa lui grădină, unde a admirat florile, pomii și a sperat că așa este și în rai. Apoi și-a săpat groapa și a împărțit tot ce mai avea vecinilor săi săraci. În timpul rămas a stat treaz și s-a rugat.
Când dimineața a venit, ostașii așteptau să li-l aducă pe Foca. Atunci Sfântul Sfințit le-a spus că el este, lucru ce a produs multă întristare pe chipurile bărbaților. Aceștia îl simpatizaseră pe Foca la ospăț. Însă nu se puteau abate de la ordinul împărătesc. Astfel, Foca și-a dat mucenicescul sfârșit prin sabie.
Cum a apărut sărbătoarea
Încă de la începuturi creștinii au înțeles sfințenia Mucenicului Foca. Nu doar că dusese o viață evlavioasă, cu frică de Dumnezeu și milostenie, dar fusese păstor al turmei lui Dumnezeu și își dăduse viața pentru El. Astfel, în jurul anului 400, moaștele sale au fost luate din Sinope și duse la Constantinopol, ceea ce a facilitat apariția cultului Sfântului Sfințit.
Obiceiuri vechi și contemporane
Sărbătoarea nu este foarte populară. Mult mai cunoscuți sunt Foca Grădinarul și Foca din triada Ilie, Pălie și Foca. În jurul acestuia din urmă există multe ritualuri creștine și mistico-religioase, mai ales în zona Moldovei.
Lasă un răspuns